Manşet

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Donmuş su borusu nasıl açılır

Kış aylarında dondurucu soğuklarda donan su borularla sık sık karşılaşırız ancak nasıl açaçacığımız bilemeyiz işte donan su borularını nasıl açarız.

Kış aylarında sıcaklık değerlerinin oldukça düşük seviyelerde seyrettiği bölgelerde yaşanan en büyük sorunlardan birisi de su borularında yaşanan donma problemleridir. Böyle bir durumda suyun eksikliği günlük hayatı son derece olumsuz etkiler. Evdeki çeşmelerden tekrar suyun akması için çok uzun süre beklemek gerekebileceğinden, bu durumlarda bazı yöntemlerle su borularına müdahale edilerek tesisattan suyun tekrar akması sağlanabilir.


Donan Su Borusu Nasıl Açılır?
Donan su borularındaki buzların çözülmesi için en pratik yöntem sıcak su kullanılmasıdır. Eğer tesisat boruları dışarıda ise bu boruların üzerine kaynar su dökülerek içindeki buzlar eritilebilir ve tesisattan tekrar su akışı sağlanabilir. Ancak günümüzde birçok evin su tesisatı bu şekilde dışarıda olmadığından bu yöntem çoğu evde kullanılamaz.
Donan boruların açılmasındaki en etkili yöntemlerden birisi de su borularının pürmüz ile ısıtılmasıdır. Tüpe bağlanan pürmüz ucu ile tesisat borusu ısıtıldığında, borudaki su ısınır ve buzlanma da çözülür. Ancak bu uygulamanın yapılabilmesi için tesisat borularının demir olması gerekir. Günümüzde yeni yapılarda daha çok plastik tesisat boruları kullanıldığından bu yöntem daha çok eski yapılar için uygundur. Ayrıca bu yöntemin uygulanması için bir tesisatçıdan yardım alınması gerekir.
Demir tesisat borularına sahip evlerde uygulanabilecek bir diğer yöntem de borulara kaynak makinesi kullanılarak elektrik verilmesidir. Elektrik akımının etkisi ile ısınan metal borular bu durumda ısınır ve buzlanma çözülerek tesisattan su akışı gerçekleşir. Ancak bu yöntem oldukça tehlikeli olup çok zorunlu haller dışında uygulanmamalı, uygulanacaksa da mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Son dönemlerde donan su borularının açılmasında kullanılan popüler gereçlerden birisi de düdüklü tencerelerdir. Pürmüz ve kaynak makinesine göre çok daha az tehlikeli olan bu yöntem ise en az diğerleri kadar etkilidir. Düdüklü tencere kullanılarak su borusunun açılması için öncelikle tencere içerisine yarıya kadar su doldurulur ve tencere ısıtılarak su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra ise ısıya dayanıklı bir hortum, tencerenin buhar tahliye ventiline dayanır. Hortumun diğer ucu da tesisatta donma meydana gelen yere en yakın musluğa dayanır. Bu şekilde tesisattaki su sıcak buhar ile ısıtılmış olur. Tesisat suyunun ısınması sonucu da buzlar erir ve su borusu açılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar