Manşet

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

2018 İş kur işsizlik maaşı ne kadar işsizlik maaşı nasıl alınır

İşsizlik maaşını hak eden bir şekilde işten ayrılan işçiye, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla devletin kısmen destek olmak için verdiği ödemeye İşsizlik Maaşı veya İsşizlik Ödeneği denmektedir. Bir artısı da İşsizlik ödeneği alınan süre boyunca sigortanızın devam etmesi hastane, sağlık kuruluşlarından yararlanmanıza olanak sağlamasıdır.


İşsizlik maaşı hesaplama yöntemleri ve işsizlik maaşı nasıl alınır ne kadar sorularının cevabı araştırılıyor. İŞKUR işsizlik maaşı 2018 yılında da rağbet görmeye devam ediyor. İşsizlik maaşı kaç ay veriliyor kimler alıyor? İşsizlik maaşını hak eden bir şekilde işten ayrılan işçiye, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla devletin kısmen destek olmak için verdiği ödemeye İşsizlik Maaşı veya İsşizlik Ödeneği denmektedir. Bir artısı da İşsizlik ödeneği alınan süre boyunca sigortanızın devam etmesi hastane, sağlık kuruluşlarından yararlanmanıza olanak sağlamasıdır. Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabilirler. İşsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin kesintisiz olarak ödenmiş olması gerekiyor. Yine işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması şartı da aranıyor. İşsizlik maaşı da diğer birçok ücret gibi asgari ücrete göre hesaplanıyor.
Bu yıl asgari ücret brüt olarak 2 bin 29 liraya çıkartıldı. En düşük işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra 805.63 liraya en yüksek işsizlik maaşı da bin 611.28 liraya çıktı. İşsizlik maaşı ile ilgili merak ettiklerinize haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
İşsizlik maaşı da diğer birçok ücret gibi asgari ücrete göre hesaplanıyor. Bu yıl asgari ücret brüt olarak 2 bin 29 liraya çıkartıldı. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre, en düşük işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra 805.63 liraya en yüksek işsizlik maaşı da bin 611.28 liraya çıktı.
İşsizlik Maaşı miktarı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanır. Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'inini geçememektedir.
İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?
Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabilirler. İşsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin kesintisiz olarak ödenmiş olması gerekiyor. Yine işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması şartı da aranıyor. Haklı fesihle kendi isteği ile işten ayrılanların da işsizlik maaşı alma hakkı bulunuyor.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
İşsizlik maaşı için en yakın İŞKUR Müdürlüğü'ne şahsen veya internetten başvurabilirsiniz. Şahsen başvurularda kimlik belgesi ve işyeri tarafından verilen ayırma belgesi isteniyor.
Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILIR?
İş akdinin feshedilmesinden sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurmak gerekiyor. Bu süreyi geçirmek hak düşürmese de hak kaybına yol açıyor. Süresi içinde işsizlik maaşına başvurmayanların hakkı kaybolmuyor. Ancak gecikmeniz alacağınız maaşın süresini azaltıyor. Yani 10 ay maaş alması gereken bir işçi 2 ay sonra başvurursa 9 ay maaş alıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR?
İşsizlik maaşı alma sürenizi son 3 yıldaki çalışmalarınız belirliyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar