Manşet

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Asgari ücret belli oldu mu?

2018 yılı için asgari ücret belirleme toplantısı yapoldı asgari ücret belli oldu mu? yapıan bu ilk toplantıda taraflar görüşlerini ortaya koydu asgari ücret belirleme toplantısı 3 kere yapılıyor bir sonuç çıkmaz ise hükümetin olduğu tarafın dediği oluyor.




Her yıl bu zamanlarda işveren ve çalışanlar yeni asgari ücretin ne kadar olabileceğini hesaplamaya başlıyor. Son 15 yılda 7,5 kattan fazla artan asgari ücret, doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiriyor. İşçiler, ellerine ne kadar para geçeceğini düşünürken, işverenler işçilik maliyetlerinin ne kadar artacağını düşünüyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayalı herhangi bir ayrım yapılamaz. Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılır

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur.
Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına göre ayrı ayrı belirlenir.İşçilere, Komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödenemez. İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar