Manşet

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Bireysel emeklilik sistemi hakkında her şey

Bireysel emeklilikte otomatik katılımı öngören sistem yeni yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. İşte yeni sistem hakkında bilmeniz gereken her şey...

Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girecek.
Peki milyonlarca çalışanı ilgilendiren otomatik sistem nasıl işleyecek? Ne zaman çıkış yapılabilecek? Ücretinizden ne kadar çekilecek? İşte milyonlarca çalışanı etkileyecek sistem...
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak.


KİMLERİ KAPSIYOR

1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak.
Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

MAAŞTAN KAÇ PARA KESİLECEK
Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
En düşük kesinti 50 lira, en yüksek 321 lira olacak
SİSTEMDEM NE ZAMAN NASIL ÇIKILACAK
Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.
Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek.
Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor

Yorum Gönder

0 Yorumlar