Manşet

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Mozart kimdir hayatı

Wolfgang Amadeus Mozart veya tam adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart; Avusturyalı Klasik Batı Müziği Bestecisi.

Klasik müziğin en etkili bestecilerinden biridir. Senfonileri ve konçertoları klasik müziğin en kalıcı eserleri arasında yer alır. Müzik tarihinin en büyük dehalarından biridir.


Mozart, 27 Ocak 1756’da Avusturya’nın Salzburg kentinde doğdu. 5 Aralık 1791’de Viyana’da öldü. 35 yıllık hayatına hepsi müzik tarihine geçen 600’ü aşkın eser sığdırdı. 

Mozart’ın babası da döneminin önemli müzisyenlerinden biriydi. Bu sayede henüz çocukken müzik dersleri almaya başladı. Hatta bu dönemde bazı eserler besteledi. Müzik otoriteleri Mozart’ın henüz çocukken bestelediği eserlerde bile müzikal dehasının izlerinin görüldüğünü belirtir.

Mozart gençlik yıllarında Avrupa’nın birçok önemli kentini gezdi. Bu gezileri sırasında kendisine esin kaynağı olan Johann Christian Bach ile tanıştı ve dostluk ve kurdu. Gezileri sırasında döneminin birçok ünlü müzik insanı ile tanıştı ve saygın müzik topluluklarıyla birlikte çalıştı. Mozart müzikal çalışmaları için birçok aristokrattan ve önemli din adamlarından destek gördü. Bu dönemde birçok önemli opera ve konçerto besteledi.

Mozart 5 Aralık 1791‘de Viyana’da öldü. Mozart’ın ölüm nedeni le ilgili birçok teori vardır. Bazı varsayımlara göre Mozart uzun süre devam eden kronik bir hastalık nedeniyle öldü. Ölüm kayıtlarında ölüm nedeni “hitziges frieselfieber” (mısır tanesi ateşi) olarak belirtilir. Ancak bu nitelemenin günümüz tıbbında herhangi bir karşılığı yoktur. Bazı teorilere göre Mozart’ın ölüm nedeninin trişinoz, civa zehirlenmesi veya ateşli romatizma olabileceği belirtilir.

Mozart, hayatının son dönemlerinde çok varlıklı sayılmazdı. Bazı biyografilerde son dönemlerinde ciddi maddi sıkıntı yaşadığı hatta bu nedenle bir toplu mezara defnedildiği söylenir. Ancak bu tam olarak doğru değildir. Mozart Viyana’da bir halk mezarlığına defnedilmiştir. 


Mozart'ın müziği, klasik müziğin ilk örneklerindendir. Çalışmaları, o dönemin tarzını belirlemiştir. 

Mozart çok yönlü bir besteciydi. Her türde eser verirdi. Hayatı boyunca onlarca senfoni, opera, konçerto, oda orkestrası eserleri, yaylı kuartetleri ve piyano sonatları yazdı. Mozart birçok dini müzik eseri de bıraktı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar